25.12.2021
Від опоросу до відлучки – лактація свиноматок
Від опоросу до відлучки – лактація свиноматок

Висока плідність та інтенсивне використання сучасних генетичних ліній забезпечує надзвичайну продуктивність, але водночас зростає частота проблем, які, якщо їх не вирішувати належним чином, збільшить коефіцієнт вибракування свиноматок та погіршує якість відлучених поросят. Серед основних викликів ми можемо згадати:

Мастит-метрит-агалактія (ММА) у свиноматок

Коли народження поросят триває занадто довго – виділяється адреналін, він протидіє дії окситоцину (гормону) відповідального за скорочення матки під час пологів і за виділення молозива в молочній залозі для годування поросят. Тим самим спричиняє ускладнення перебігу пологів – не повне видалення плодових оболонок з матки вимагає втручання в даний процес людини, які можуть призвести до травм епітелію і слизової оболонки. Все це призводить до появи синдрому ММА. Субклінічні процеси можуть бути навіть непоміченими, тому економічні наслідки можуть бути більш значні, ніж клінічні випадки, через велику кількість уражених тварин. Важливо, зменшувати частоту виникнення ММА оскільки це безпосередньо пов’язано зі збільшенням смертності свиноматок та поросят, зниженням молочної продуктивності та малою вагою поросят в період відлучення.

Пролапси у свиноматок

Дуже часто виникають пролапси (випадіння) піхви, матки та прямої кишки у свиноматок, у яких пологи пройшли в нормі або дуже швидко. Можливі причини: вгодованість свиноматки, наявність мікотоксинів у кормах, генетика та харчування – деякі з можливих причин. Гіпокальціємія класифікована як основний провокативний фактор ризику для виникнення пролапсів.

Субклінічна гіпокальціємія у свиноматок

Кальцій – це основна поживна речовина, яка разом з фосфором, є найважливішими мінералами. Обидва вони беруть участь у багатьох біологічних функціях і є основними компонентами скелета. Під час вагітності та лактації, їх попит істотно збільшується. Його основне призначення – плоди, особливо протягом останнього тижня вагітності, а також виробництво молока, в його складі дуже багато кальцію для закостеніння новонароджених поросят. Ці вимоги зазвичай покриваються шляхом збільшення споживання корму та через фізіологічні зміни в метаболізмі кальцію і фосфор. Дисбаланс у будь-якому з цих пунктів можуть легко поставити під загрозу здоров’я та продуктивність свиноматки.

Master Ca

Іспанська компанія Liptosa працює, щоб гарантувати цілісний підхід до найбільш частих метаболічних та опорно-рухових проблем селекції свиноматок у перехідний період. Кожен окремий компонент у Master Ca є ключовим для досягнення своєї мети. По-перше, він забезпечує високо біодоступне джерело кальцій, що зменшує вплив гіпокальціємії в ці критичні для свиноматок періоди (останній тиждень супоросності, опорос та лактація). По-друге, сполуки, включені до складу Master Ca, з одного боку, для підтримки печінки в оптимальних умовах, мінімізації частоти кетозу у свиноматок (стан, що призводить до втрати ваги та зменшення виробництва молока), а з іншого боку – підтримка виробництва молока свиноматок для кращого зростання поросят. У короткостроковій перспективі Master Ca скорочує тривалість опоросу, зменшує потребу в родопомочі свиноматкам, зменшує кількість мертвородів, нормалізує бурхливі пологи. У довгостроковій перспективі спостерігається зменшення кількості тварин з кульгавістю, що дозволяє зменшити вибракування та оптимізувати репродуктивний потенціал свиноматок.


До всіх новин